27.4.2018

Blogi: Leijonat taistelevat Tanskassa - Kannusta mukana!

Suomi on jääkiekkokansa, se on yhtä varmaa kuin se, että sauna on meille pyhä paikka. Varma kevään merkki suomalaisille onkin alkavat jääkiekon MM-kilpailut. Tänä vuonna kisat pelataan Tanskassa ja Suomen osalta pelit alkavat lauantaina 5.5. Etelä-Koreaa vastaan. MM-kullasta on Tanskassa kisaamassa 16 maata.

Tampereen kotikisat suuri menestys

Aina jääkiekon MM-kilpailuissa ei kuitenkaan ole ollut näin paljon osallistujia. Esimerkiksi vuonna 1965, kun Suomi isännöi ensimmäistä kertaa MM-turnausta juuri valmistuneessa Hakametsän hallissa Tampereella, kullasta taisteli 8 joukkuetta. 

Voiton vei tuolloin odotetusti Neuvostoliitto, hopeaa sai Tšekkoslovakia ja pronssia naapurimme Ruotsi. Kisat olivat taloudellisesti suuri menestys. Laskujen maksun jälkeen kisoista jäi puoli miljoonaa markkaa viivan alle.

Isäntämaa Suomi jäi kotikisoissa seitsemänneksi, saaden yhden pisteen Ruotsilta 2-2 tasapelistä. Tuota tasapeliä oli katsomossa todistamassa myös silloin 14-vuotias jääkiekkolegenda Juhani Tamminen.

Helsingin MM-kisoista puumitali

Yhdeksän vuotta myöhemmin 23-vuotias Juhani Tamminen oli tuore jääkiekon Suomen mestari ja valmistautui viidenteen MM-turnaukseensa. Tällä kertaa Suomessa. Suomi oli saanut järjestääkseen toisen MM-turnauksensa ja se pelattiin Helsingissä.

Tammisen vierellä joukkueessa pelasivat mm. Veli-Pekka Ketola, Esa Peltonen ja Timo Sutinen. Tuolloin isäntämaa Suomi oli lähempänä kirkasta mitalia kuin koskaan aikaisemmin arvokisoissa. 

Suomi kukisti Tšekkoslovakian uskomattomin numeroin 5-2, mutta maalivahti Stig Wetzellin positiivisen dopingnäytteen vuoksi ottelun voittajaksi julistettiin Tšekkoslovakia luvuin 0-5. Suomi voitti toisen ottelun tšekkejä vastaan 5-4, mutta sijoittui turnauksessa lopulta neljänneksi.

Neuvostoliitto voitti taas maailmanmestaruuden, Tšekkoslovakia sai hopeaa ja Ruotsi pronssia.

Kannusta Suomea retropaidoissa

Vuoden 1965 Tampereen MM-kilpailuissa oli käytössä nauhalliset pelipaidat, Helsingissä puolestaan nauhattomat. Näistä paidoista on tehty viralliset replikat, jotka ovat osa Suomen Jääkiekkomuseon virallista tuoteperhettä.

Tänä vuonna joukkueessa pelaavat tuoreimpien tietojen mukaan mm. ilmaveivisankari Mikael Granlund, PuLa-Ahoa edustava Sebastian Aho sekä taitava Teuvo Teräväinen, jolle nämä MM-kisat ovat uransa ensimmäiset.

Fanipaitojen selät ovat tyhjät, joten halutessasi voit yksilöidä paidan vaikka omalla nimelläsi. Ensimmäinen peli pelataan jo ensi viikolla, joten ole nopea!

> Pelipaidat